FRISS HÍREK

2010. április 26., hétfő

Körvonalazódik az LMP igazi arca ??


Sokszor láttuk már a filmeken, amikor egy újságíró fülest kap egy új információt, akkor mielőtt közli a cikket hitelesíti az adatokat vagy megjelöli a forrást. Én az utóbbit teszem, hisz járjon mindenki utána, ha akar. A hírt Internetes körlevélben kaptam az egyik barátomtól, aki szintén kapta valakitől és így tovább. Ha belenézünk a párt anyagaiba, akkor utána olvasható, hogy a pártnak 2010 márciusában mintegy 500 tagja, 34 helyi szervezete és több ezer regisztrált szimpatizánsa van. A párt bázisát a 20-50 éves felsőfokú végzettségű, korábban pártokban nem működő civil aktivisták alkotják. Nincs egyszemélyi vezetés, a nyilvánosság előtt a pártot a kijelölt szóvivők képviselik, legtöbbször Schiffer András. A területi csoportok élére koordinátorokat választanak, más pártokhoz hasonlóan létezik etikai és számvizsgáló bizottság is. Többször kijelentették, hogy nincs közük se az MSZP-hez, se az SZDSZ-hez, de a mondás szerint nem zörög a haraszt!!! Sőt az MSZP hiába lépett vissza több helyen is a javukra, az LMP az Országos Választási Bizottsághoz fordult, mert véleményük szerint a szocialisták megtévesztik a választókat azokkal a plakátjaikkal, amelyekkel azt a látszatot keltik, mintha a két párt között együttműködés lenne. Egyébként nem rossz dolog elérni az 1%-ot. Az atv.hu on is olvasható az a cikk miszerint pártnak lenni nem rossz biznisz, a költségvetés szépen dotálja a választáson 1 százaléknál többet produkáló formációkat: működésükre évi 2,5 milliárdot áldoz, alapítványaikat évi 1,265 milliárddal stafírozza ki, illetve a parlamentbe bejutók között mintegy 716 millió forintot dob szét a frakciók működtetésére. Ezen a mintegy 4,5 milliárdos summán öt párt osztozik.

Tehát kérdés nyilván felvetődik az emberben, hogy az LMP valóban civil mozgalomból, pártsemleges emberekből, politikával eddig nem foglalkozókból áll és csodaszámba ment, hogy nyertek, vagy a színfalak mögött ismert emberek mozgatják a drótokat?
Nem tudhatom, éppen ezért a már említett levelet további kommentál nélkül közlöm:

Érdekes háttér infók az LMP-ről:

- Az LMP alapítója, listavezetője, Schiffer András (1971). 1989-ben egyik tagja volt a Gyurcsány Ferenc által vezetett rövid életű Új Nemzedék Mozgalomnak. 1990-ben egyik alapítója és 1992-ig ügyvivője az Ifjú Szocialisták mozgalmának. 1996-ban lett a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) munkatársa, valamint 2004 és 2008 között ügyvivője volt.

Édesapja Schiffer Péter szociológus, bankszakember, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) Hivatalának volt főigazgató-helyettese.

Nagybátyja Schiffer János 1994-2006 közötti Budapest MSZP-s főpolgármester-helyettese.

Dédapja Szakasits Árpád újságíró, politikus, köztársasági elnök, a Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsának első elnöke.

- Szabó Tímea (Budapest, 1976) magyar politikus, a Lehet Más a Politika és a Humanista Párt közös listájának vezetője. A Szegedi Tudományegyetem kommunikáció szakán végzett, majd később az amerikai Harvard Egyetem jogi karán tanult. 2004 elején csatlakozott a Magyar Helsinki Bizottsághoz, ahol közel négy évig koordinálta a Menekült
Programot. A Magyar Helsinki Bizottság adta ki minden évben a "hazai menekültek sanyarú helyzetéről" és a Magyarországon "évről-évre fokozódó idegenellenességről, rasszizmusról és antiszemitizmusról"
készült jelentéseit (lásd még Fábry: "Húsz éves az SZDSZ" c. összefoglalóját), amelyeken aztán csámcsoghatott a nemzetközi sajtó...

- Az EP lista harmadik helyén álló Várady Tibor, a Humanista Párt elnöke, a mindannyiunk számára szép emlékeket idéző "Tarka magyar" felvonulás és számos más "erőszak- és megkülönböztetés-ellenes" megmozdulás főszervezője, és az országot rendszeresen külföldön befeketítő Amnesty International munkatársa...

- a lista 5. helyén Rauschenberger Péter van, (Schiffer Andrással együtt) a Védegylet munkatársa, 1994-től 10 éven át az egykori nagykanizsai SZDSZ tagja.

- Szintén az LMP EP listáján szereplő Lovasi Andrást, Schiffer András barátját, a Kispál és a Borz együttes frontemberét idén március 15-én Kossuth-díjjal tüntette ki a kormány.

- Richard Field izraeli-amerikai üzletember, ingatlanvállalkozó (Park City Project) volt az egyik (eddig nyilvánosságra hozott) főtámogatója az LMP kampányának.

- Az LMP kampányarcai között ismert ex-SZDSZ-esek is feltűntek: Spitzer Gyöngyi Soma, Para-Kovács Imre, vagy Hajós András. Az ő nevük is fémjelezte annakidején pl. a "Budapestnek Demszky kell" kampányt...

- Az LMP kampányfőnöke, Karácsony Gergely korábban a szabad demokrata Horn Gábor kampánystábjában dolgozott.

- Etikai vizsgálatot indított az SZDSZ Kóka János ellen, mert a párt közleménye szerint a SZDSZ frakcióvezetője az LMP ajánlószelvényeinek gyűjtésével és a párt rendezvényeinek támogatásával segítette a Lehet Más a Politika (LMP) kampányát. Az SZDSZ frakciójának munkatársai, "Balogh Erika és Kátai Gábor voltak az összekötők az LMP és Kóka között".

Az LMP 228 pontból álló választási programját átböngészve, ebben az "egyház" és "nemzet" szavak 0 (zérus) alkalommal fordultak elő, míg a "közösség" és "család" szavak 6-szor illetve 4-szer, de nem mint a társadalom értékhordozó alapsejtjei, hanem mint költséghelyek, a "személy" pedig 2-szer, de csak mint a liberális demokrácia vívmányainak jogosultja.

Az SZDSZ tehát reinkarnálódott, és szellemiségét maradéktalanul átmentette, és képviselői változatlanul bent ülnek a Parlamentben, csak a vezetékneveik változtak.

Jellemző az a nemzetközi diplomáciában páratlan eset, hogy az Egyesült Államok nagykövete még a választás estéjén, az eredmények ismertetése előtt felkereste őket abból az alkalomból, hogy bejutottak a Parlamentbe.

Nem az a fő baj, hogy a washingtoni nagykövet náluk járt (az is elég nagy baj, persze), hanem az, hogy az eredmények nyilvánosságra hozatala ELŐTT (!) járt ott, tehát nyilvánvalóan bennfentes információval rendelkezett a párt által megszerzett szavazatok számáról, és már jó előre teljes biztonsággal tudta, hogy az LMP bejut a Parlamentbe. Nem ő volt az első nagykövet, aki otthonosan mozgott a magyar liberális pártban. Elődje, a Guttman Náncsi többször is a magyarországi rasszizmusról "brekegett" (Járay Judit szóhasználatával).

Ennyi a levél... TE HOGY LÁTOD?

1 megjegyzés:

Judyty írta...

Szerintem nem sok vizet zavarnak, legfeljebb annyit, mint a Dunába kacsáztatott kő vagy még annyit se.