FRISS HÍREK

2010. május 3., hétfő

MÁJUS 1. kinek is az ünnepe?


Ez a hirdetés ismét cikkírásra sarkalt. Ugyanis kifejezetten gyűlöltem, hogy a nagy "cocialitsa hazánkban" (Hofi) egy csomó olyan kötelező állami ünnep volt, melyet iskolásként persze bírtunk, hisz nem kellett tanulni, de már akkor se értettem, magyarként miért is ünnepeljük meg. Ahogy cseperedtem és kezdett felnyílni a szemem, a zsebemben a bicska is kezdett kinyílni. Nekem is kötelező volt mennem és integetnem, megünnepelnem az elnyomó rezsim november 7-i ünnepét, miközben a valódi nemzeti ünnepeinket, hazafiainkat és hagyományainkat elfeledtették velünk. Többet tanultunk a Auróra cirkálóról, Leninről és az összes ünnepelt véreskezű szovjet gyilkosról, mint március 15-ről vagy Szent Istvánról. Május 1-ről persze ki lehet jelenteni, hogy kizárólag baloldali ünnep, mert alapigazságban vitathatatlan, hogy ez a munka ünnepe, a nemzetközi munkásmozgalmak által kiharcolt hivatalos állami szabadnap, mely a munkások által elért gazdasági és szociális vívmányokat hivatott megünnepelni. Azonban mint kizárólag szocialista ünnepként aposztrofálni az máris több gondolatot is indukál bennem.
Ezek szerint Szinyei Merse Pál is szocialista volt, hisz majálist ő is festett?

1890 óta az USA és Kanadában ez Törvény Napja (Law Day) és a történelmi hűség kedvéért jegyzem meg, hogy ezen a napon Kazahsztánban a népek egységének napját ünneplik, Hawaiin a nyakba akasztott virágfüzér napját, míg Franciaországban 1561 óta május 1-jén tartják a gyöngyvirág ünnepét. Aki nem tudná, ezen a napon ajándékba adott gyöngyvirágszál szerencsét hoz. Még IX. Károly tette hivatalos ünneppé ezt a néphagyományt. Magyarországon, mielőtt a szocialista vezetőknek integetni kellett a felvonuláson, ez a nap volt a májusfa-állítás ideje. Első katolikus feljegyzése talán a 14. századból való, de a régebben itt élő keltának is volt hasonló hagyománya. Na és persze a legfontosabb, hogy Május 1-je hasonló tartalommal katolikus ünnep is, Munkás Szent József, a munkások védőszentje tiszteletére.

Szóval, ha tehát hasonlatot keresünk a kezdetekkel és megnézzük hogyan vált szocialista ünneppé, akkor ássunk mélyre. 1886. május 1-én a chicagói munkás szakszervezetek sztrájkot szerveztek a nyolc órás munkaidő bevezetéséért, melyet május 4-én a Haymarketi zavargás zárt le, mikor is a tüntető munkások közé vegyült anarchisták egy bombát dobtak a rendőrök közé, akik viszonzásul azonnal tüzet nyitottak.

Én úgy emlékszem, hogy a szocialista felvonulásokat és integetéseket, meg a szocialista majálisokat megelőzte 56-ban sortűz , bomba, meg nagyon sok orosz tank, meg utána ugyanazoknak integettünk, úgy baloldalin, akiknek véres volt a keze az 56-os tisztogatásoktól. Szóval nem szeretem, ha állandó pálfordulása van szegény május 1-nek. Nem kell ezt "cociálista" tulajdonba rakni. Hagyjuk ezt csak meg majálisnak, amikor májusfát állítunk, gyöngyvirágot és virágfüzért adunk és ha vasárnapra esik, akkor az édesanyákat is megünnepeljük. Vagyis had legyen mindenkié ez a nap!!! Ne legyen bal, meg jobb oldal. Fekete vagy fehér, piros vagy narancssárga. Legyen már egyszer valami magyar!

Ettől még lehet a munkásmozgalom, meg a sör és a virsli is, de akárki is akarja a maga ünnepének, ne kelljen többé soha se integetni a Dózsa György úton felállított tribünök felé!

Te ezt hogyan látod?

Nincsenek megjegyzések: