FRISS HÍREK

2010. április 23., péntek

Politikai hirdetések: Tanuljunk meg olvasni a sorok között!


Egy színes politikai hirdetést láttam minap az újságban. Na ez nem meglepő, hisz kampány időszak van. De ahogy az általános hirdető plakátokon is szerepelni szokott kisbetűs rész –amiben ott a lényeg, csak éppen mikroszkóppal olvasható- hát itt is a sorok közé kellett néztem, a valós mondandó után kutatva.
A hirdetés más-más színnel szedett, látszólag egyszerű mondatokból állt, vörös nagybetűs, „szavazz az MSZP jelöltjére” befejezéssel. Alaphelyzetben ezzel nem is lenne gondom, hisz mindenki buzdítsa a szavazóit, ahogy akarja, hisz ez a demokrácia lényege. De!! Amikor „de van”, akkor gond is van! Ha egy Fradi-Dózsa meccsen „húha” anyázok és szidom a másik csapatot, ahelyett hogy a "hajrát" nyomnám, akkor máris cikkezik a sajtó, hogy mennyire messze van ez a fair play szellemétől. A politikában nincs etika? Ott miért lehet szidni a másik „húha” anyját vagy a sorok közé csúsztatni hátsó szándékot?

A hirdetési szöveg első része is érdekes. Olyan régmúltra emlékeztető világ proletárjai egyesüljetek fajta: „Szabad demokraták (kék), Magyar demokraták (s.zöld), Szociáldemokraták (piros), igen lehet más a politika!”(v. zöld) Tehát az üzenet nagyon egyszerű, mindenki szavazzon az MSZP-re! Bár nem nagyon értem, hogy a szocialisták, mennyiben tudnak most azonosulható értéket felmutatni az SZDSZ, MDF, LMP részére, mikor még három hete mind a hármat úgy szidta, mint a „bokrost”, de ez legyen az ő bajuk. A gondom inkább a következő mondattal van: „Megállítjuk Orbán Viktor Kontrollálatlan túlhatalmát!” (n. sárga)

Jaj félre ne értsd. Nyilván az MSZP-nek szapulni kell a FIDESZ-t, hisz már megszoktuk tőle, de most javasoltam hogy nézzünk a sorok közé! A szöveg egyértelműen a háromnegyedes többségre utal. Ami, mint tudjuk a választási törvényben megfogalmazott küszöbérték. Ha ez –szép magyar szóval- konrollálatlan jogokat biztosít, akkor az elmúlt két választás alkalmából, vagy amíg vezették az országot, netán most a választások előtt miért nem állt ki valamelyik magas rangú MSZP-s vezető, hogy tételesen indokolja változtatnának ezen? A válasz nagyon egyszerű. Amíg nekik állt a zászló, addig nagyon is jó volt mintegy lehetőségnek. De valójában nem ad túlságosan nagy hatalmat, meg kontroll nélküliséget, mert ha adna, már réges-rég leszámoltak volna ezen passzussal. Ha pedig valóban baj van vele, de önös érdekből nem tették meg eddig, akkor ők ugyanolyan bűnösök abban, hogy ez a törvény! Szóval már megint egy alattomos csúsztatás, mely törvénytelennek és rossznak állít be egy törvényes választási küszöbértéket és az ahhoz tartozó jogokat, olyanról amely régóta benne van a demokratikus választási törvényben! Nekem sokkal jobban tetszik a Fidesz bújtatott üzenete, csúsztatása. Hisz az „Újra a FIDESZ”-ben is van többlet üzenet, (most megint mi jövünk!) de ez a saját csapat biztatása és nem a másik szidalmazása! Így belefér!

Hozzáteszem, hogy ezzel nem akarok senki mellé állni. Mindenki arra szavaz, akire akar! Ezt a blogcikket leginkább azoknak írtam, akik odáig jutottak, hogy már senkire se szavaznak. Sajnos ez ugyanolyan hiba, mintha vakon szavaznánk, de ez is szuvenír joga mindenkinek. Én csak tisztességes versenyt szeretnék! Etikát! Vagy ez túl nagy kérés a politikától? Nem véletlen, hogy az összes választási plakát horogkereszttel, Dávid- és ötágú csillaggal, mocskolódó szöveggel van összefirkálva, ahogy kiragasztják. Persze volt kitől tanulni!!! Megszoktuk már, de nekem akkor se tetszik! De "neszavazzram" akkor se....

TE MENNYIRE ÍTÉLED EL AZ ALATTOMOS ESZKÖZÖKET?

1 megjegyzés:

Judyty írta...

Én leginkább arra szavaznék, aki nem csak ígérget, világosan látja a helyeztet és tesz is érte. No nem a maga zsebére, hanem az ország kasszájába. A politika ingoványos terület, aki belemegy, az könnyen elsüllyedhet. Látjuk, hogy jönnek, mennek a kormányok.senki nem képes úrrá lenni a helyzeten.Csak próbálkozik. De ez is valami. A mi életünk.